solutie impotriva tantarilor

In limba spaniola, tantar se traduce “musca mica”. Aceste insecte apartin ordinului Diptera. Tantarii sunt insecte zburatoare cu o istorie de peste 30 de milioane de ani. Iar in tot acest timp, si-au dezvoltat abilitatile de a gasi sursa de hrana, mai exact omul si sangele acestuia, pe care il consuma. Tantarii au o serie se senzori incorporati:

  • Chimici: tantarii pot detecta dioxidul de carbon si acidul lactic la distante de pana la 40 de metri. Dioxidul de carbon este expirat de mamifere si pasari, fiind un proces normal al respiratiei. Anumite substante chimice din sudoare pot fi resimtite de tantari foarte usor deasemenea (studiile au aratat ca persoanele care transpira mai putin, au sanse mai mici de a fi muscate de tantari);
  • Vizuali: daca purtati haine colorate strident sau contrastante fata de mediul inconjurator, deveniti tinta sigura. Orice vietate care se misca, este automat un organism viu, plin de sange vital pentru tantari;
  • Senzori de caldura: Tantarii pot detecta caldura, astfel ca pot repera foarte simplu mamifere sau pasari foarte usor, odata ce sunt destul de aproape.

Tantarii sunt, precum majoritatea insectelor, alcatuiti din 3 parti: cap, torace si abdomen. Capul contine multitudinea de senzori pentru gasirea prazii, gura, ochii si antenele. De torace sunt atasate aripile, cele 6 picioare, contine muschii pentru a pune in miscare aripile, precum si inima. In abdomen se regaseste sistemul digestiv si cel excretor.

spray tantari

Exista peste 2700 de specii de tantari in intreaga lume, dar cele mai raspandite sunt Aedes, Anopheles si Culex. Precum majoritatea insectelor, tantarii depun oua, care trec prin diverse stadii inainte de a deveni adulti: ou, larva, pupa si adult. Femelele tantar depun ouale in apa, unde vor ramane atat pe perioada larvei, cat si a pupei.

Muscaturile de tantari sunt provocate doar de femele. Asa cum am mentionat si la inceputul articolului, acestea sunt atrase de corpul uman de mai multe elemente, precum caldura, transpiratia, mirosul corpului, acid lactic si dioxidul de carbon expirat.

In momentul in care se va aseza pe victima, isi va infige trompa in piele. Fiind foarte subtire si ascutita, exista posibilitatea sa nu simti muscatura. Saliva pe care o secreta contine anti-coagulanti, care va ramane in organismul victimei si va produce acele umflaturi si senzatia de mancarime, pana cand celulele imunitare o vor descompune. Este recomandat sa nu va scarpinati, chiar daca senzatia de mancarime este una foarte mare. Se recomanda in schimb tratarea ranii, cu apa si sapun sau spirt medicinal.

Bolile pe care tantarii le pot transmite sunt variate, iar unele chiar foarte grave:

  • Malaria: este o boala cauzata de un parazit transmis de tantarul Anopheles. Parazitul creste in sistemul sangvin, iar simptomele pot include frisoane, febra, dureri musculare, dureri de cap, asemanatoare cu cele ale unei gripe obisnuite. Malaria este o boala severa, ce poate fi fatala daca nu este tratata. Este raspandita in zonele tropicale, iar simptomele pot aparea intr-un interval cuprins intre 8 zile si chiar cateva luni de la muscatura.
  • Febra galbena: este o boala cu simptome asemanatoare malariei, dar include stari de voma, stari de lesin, ameteli sau icter. Deasemenea, este o boala fatala. Nu exista tratament pentru boala in sine, ci mai degraba pentru simptome. Febra galbena poate fi controlata prin vaccine inainte infestarii sau servicii de dezinsectie. Tantarul responsabil pentru raspandirea acestei boli este cel din specia Aedes aegypti. Boala este raspandita atat in Europa, cat si in America de Nord, Africa si parti ale Africii de Sud.
  • Encefalita: este o boala transmisa de speciile de tantari Aedes si Culiseta. Simptomele includ temperatura, gat intepenit, dureri de cap, confuzie si stari de somnolenta.
  • Febra Dengue: este transmisa de o specie de tantar asiatica. Simptomele includ gripa virala sau febra si hemoragii. Este grava in special in randul copiilor.

Cum ne putem proteja de tantari? Pe langa solutiile repelente, aparatele cu ultrasunete, capcanele cu feromoni sau insecticidele anti tantari, putem inlatura o parte din elementele ce atrag tantarii in curtea noastra. Asa cum am mentionat mai sus, tantarii isi depun ouale in apa statuta. Deci trebuie sa inlaturam orice sursa de apa din jurul nostru, care nu ne este necesara. Ca de exemplu, bazine, cauciucuri vechi sau alte tipuri de recipiente in care se aduna apa de ploaie si care prin curte, dar de care ne putem lipsi. Persoanele care stau in zone cu lacuri sau iazuri, pot pune pesti in apa, ce vor manca larvele de tantari. Sau, daca pestii nu sunt o optiune, pot adauga produse bazate pe ulei in apa (cum ar fi solutiile parfumate) care vor ramane ca o pelicula la suprafata apei si vor sufoca larvele de tantari. Deasemenea, aveti grija ca toate intrarile in casa, usi, ferestre, sparturi in pereti pentru aerisiri, sa fie acoperite, de preferat cu plasa.

Pentru a controla tantarii pe suprafete mari, va recomandam fie insecticidele cu spectru larg de actiune, fie un serviciu de dezinsectie profesional. Serviciul DDD asigura o acoperire uniforma a intregii suprafete pe care dorim sa o protejam, cu ajutorul aparatelor profesionale: nebulizatoare, pulverizatoare, foggere sau vermorele. Produsele folosite in serviciul DDD asigura si o remanenta de pana la 90 de zile, in functie de tipul de substanta aleasa, dilutie si conditiile atmosferice.

Serviciul dezinsectie poate fi aplicat cu succes atat in cazul firmelor ce au sedii mari, gradini, terase, magazine, restaurante cu terase, precum si in cazul persoanelor fizice ce doresc exterminarea problemelor cu tantarii sau alte insecte zburatoare si taratoare (gandaci, purici, termite, etc)

Vreti o cotatie de pret exacta? Un agent 24dd.ro poate veni chiar azi la dvs. pentru o constatare gratuita. Ne puteti suna la 0728.975.405 sau 0753.108.368.

 

Articol scris pentru 24DD

 

bratara tantari