Soarecii sunt mamifere mici, din categoria rozatoarelor. Au corpul acoperit de blana, de obicei deschisa la culoare, botul ascutit, urechi mari si rotunde, precum si o coada dimensiuni mari.

Exista mai multe specii, cea mai cunoscuta si raspandita fiind soarecele de camp. Din alte specii putem aminti soarecele de “casa”, soarecele de lemn, soarecele zebra sau cel alb, de laborator. Culorile lor pot varia, unii fiind albi, altii maronii, gri inchis sau gri deschis. Alta variabila a soarecilor este data de dimensiunea acestora, care poate incepe de la 2-3 centimetri pana la 19-20 centimetri, fara sa punem la socoteala insa coada lor.

Reproducerea: Soarecii, ca de altfel majoritatea daunatorilor, au un ritm alert de reproducere. Perioada de gestatie este de aproximativ 20 de zile, iar numarul de pui pe care ii poate naste este intre 10 si 12 in medie. Dupa 3 saptamani de la nastere, sunt apti pentru o noua reproducere. Soarecii sunt capabili de reproducere pe toata perioada anului. In perioada in care au pui noi, vor roade tot ce gasesc pentru a construi cuibul: fire electrice, polistiren, materiale plastice, materiale textile, lemn, etc.

Utilitate: Soarecii sunt una dintre cele mai longevive si rezistente specii de pe Planeta. De aceea, se regasesc raspanditi pe aproape toata suprafata Terrei. Soarecii sunt hrana de baza a multor pasari, animale si reptile. In unele parti din Asia, inclusiv omul consuma aceste rozatoare, fiind considerate in functie si de specie sau modul de preparare, o adevarata delicatesa culinara. O alta utilitate este cea de cobai, soarecii de laborator fiind indispensabili in zilele noastre, pentru testarea de medicamente noi de exemplu sau in dezvoltarea geneticii. Desi mai rar la noi in tara, dar destul de raspandit in alte state, soarecii pot fi animale de companie, impreuna cu alte specii din ordinul rozatoarelor mici, precum hamsterii, porcusorii de guineea sau chinchilla.

deratizare soareci sobolani

Hrana consumata: soarecii se hranesc in special cu fructe sau seminte. Dar se adapteaza foarte bine, iar in zonele aglomerate din orase pot gasi hrana inclusiv in resturile menajere, precum dulciuri sau mancare si resturi de fructe aruncate. Atunci cand nu gasesc hrana sau au nevoie de “materiale de constructii” pentru cuib, vor roade tot ce prind: cabluri electrice, materiale textile, materiale plastice, lemn, etc.

In timpul iernii, vor cauta refugiu in compartimentul motor al vehiculelor, pentru ca acestea ofera o susa binevenita de caldura si materiale de ros. Pentru astfel de probleme, puteti apela la partenerii nostri de la www.antirozatoareauto.ro, ce ofera solutii moderne, ecologice, aparate cu ultrasunete, ce va vor alunga soarecii si alte rozatoare din compartimentul motor al masinii dvs. Deasemenea, recomandam sa aveti grija unde parcati masina. Nu este recomandata parcarea langa surse de mizerie, pubele, cosuri de gunoi, pentru ca reprezinta oaze de infestare si puncte de interes, nu numai pentru soareci, dar si alti daunatori purtatori de microbi.

Infestare: Soarecii va pot infesta casa cu foarte mare usurinta. Spatiul prin care pot intra in casa nu trebuie sa fie foarte mare. Noi am gasit la lucrarile unde am fost chemati, soareci in cutiile de bauturi energizante, de 0.33 L. Atata vreme cat capul (cutia craniana) poate trece printr-un orificiu, restul corpului se strange ca un burete, permitandu-i astfel sa patrunda in zone foarte stramte. Isi pot crea adapost si cuib in peretii casei, sub podele (parchet, grinzi, gresie, etc)

Cum scapam de soareci? In primul rand, pastrand un mediu curat, iar sursele de gunoi cat mai departe de resedinta. Deasemenea, alimentele  le pastram fie in frigider, fie in cutii sau pungi sigilate, pentru a nu imprastia mirosul acestora si pentru a nu atrage daunatorii, fie soareci si alte rozatoare, fie alti gandaci sau alte insecte taratoare.

Putem instala capcane anti soareci sau avem optiunea aparatelor moderne cu unde electromagnetice si ultrasunete, ce nu folosesc chimicale, substante toxice sau consumabile si ne protejeaza casa pe toata durata anului. Acestea pot fi masuri preventive, bine de aplicat de oricine. In cazul in care ne confruntam deja cu o infestare, fie mica sau de proportii mari, putem apela la specialisti in servicii DDD – dezinsectie, deratizare, dezinfectie.

Echipa 24DD, cu o experienta de 10 ani in domeniu, cu aparatura profesionista si solutii de combatere eficiente, va sta la dispozitie non stop. Un agent 24DD se poate deplasa la locatia indicata de dvs. pentru o constatare gratuita, precum si o sugestie de rezolvare a problemei si o cotatie de pret. Ne puteti suna la 0728.975.405 sau 0753.108.368.

 

Articol scris pentru 24DD